zaterdag 11 oktober 2014

The road to Kona

Kona Time. Vanavond een jaarlijks weerkerende traditie van het wereldkampioenschap triatlon te volgen op de livestream en lekker weg te dromen van Alii Drive, de Queen K highway en zwemmen tussen de tropische vissen. De beste triatleten van de wereld staan er aan de start, profs en amateurs (die best voor profs kunnen doorgaan). Als amateur aan de start staan is een ongelofelijke prestatie, die het resultaat is van een meer dan gezonde dosis talent en doorzettingsvermogen, jaren training gecombineerd met professionele begeleiding en topmateriaal. Sommigen halen het met enkel talent en anderen zullen het zelfs met de beste wil van de wereld nooit halen.
Er starten vanavond 41 Belgen in Hawaii.

foto: www.ironman.com


In tussentijd draait de marketing machine van de World Triathlon Corporation (het bedrijf achter het merk Ironman) op volle toeren om de drang naar Kona levend te houden. Met de loterij kan je voor 50 dollar 1 van de 200 starttickets voor Kona bemachtigen die wereldwijd aangeboden worden (waarvan er slechts 50 in europa verdeeld worden). Op ebay kan je in april 1 van de 4 starttickets van de Ironman Foundation kopen voor 40.000 tot 60.000 dollar. Ironman is big business.

De sportieve manier om in Kona te geraken gaat via de Ironman-wedstrijden die jaarlijks over heel de wereld georganiseerd worden. Het inschrijvingsgeld daarvoor ligt rond de 450 euro. In ruil krijg je in de regel een perfect georganiseerd evenement en de kans om je te kwalificeren voor Kona. Daarvoor moet je binnen de eersten van je leeftijdscategorie finishen. In Frankfurt zullen er in mijn leeftijdscategorie een 15-tal startbewijzen of slots te verdienen zijn (omdat Frankfurt het Europees kampioenschap is worden er 100 slots verdeeld, bij 'normale' Ironmans zijn dit er 50)
Daarvoor zal men binnen de 9u10 moeten finishen bij de 40 tot 44-jarigen.

Vorige week nam m'n maat Marcel deel aan de Ironman van Barcelona. Hij finishte in 9u19 als 138ste overall en 25ste (!!) in z'n leeftijdscategorie.  Een onwaarschijnlijke prestatie en toch niet voldoende voor Kona. Het toont enkel maar aan hoe moeilijk het is om zich te kwalificeren. Gelukkig voor Marcel  zal het slechts een kwestie van tijd zijn (zie hierboven: doorzettingsvermogen) om ook aan de start te staan in Hawaii.

Vanavond staat Bredenaar en mede-blogger Norbert aan de start. Met z'n 65 jaar een prestatie om u tegen te zeggen. Veel succes Norbert !

Ook ik droom stiekem van ooit te kunnen deelnemen, maar het zal van het doorzettingsvermogen en consistente training moeten komen. Dat en van een salmonella-besmetting van de concurrentie :-)
Mijn road to Kona is al bezig: een gezonde levensstijl gecombineerd met een rustige en consistente trainingsopbouw. Dit weekend staat een Iron-training op het programma in voorbereiding van de marathon van Nice. Een 60-tal kilometer lopen op 3 dagen sluit een volume-blokje van 3 weken af.

De voorbereiding naar Frankfurt ging normaal langs de 70.3 Mallorca gaan, maar wegens te lang gewacht bleek die eergisteren plots uitverkocht. Ik zal op zoek moeten gaan naar een alternatief voor halve triatlon op 9 of 10 mei 2015. De opties zijn de Swashbuckler in Southampton, Graz Oostenrijk of Bordeaux.

Maar vanavond lekker kijken naar de livestream. Een aanrader is morgenochtend wanneer de laatste deelnemers na 17u de finish bereiken. Zeer inspirerend.

Mijn  pronostiek voor de profs mannen is nogal chauvinistisch:

1. Frederik Van Lierde
2. Marino Vanhoenacker
3. Bart Aernouts
(volgorde kan wisselen :-))

Slukes



Geen opmerkingen:

Een reactie posten